ADVENT, 2008 • 01. Hétfő (Megnyító)ÖLVECZKY GáborApokríf térkép

  "Bizonyos dolgokat újra és újra el kell mondanunk. Bizonyos dolgokat újra és újra le kell írnunk. Bizonyos dolgokat a legjobb lerajzolni, hogy mindig legyenek velünk és a majdan utánunk következőkkel is. Jelentések ezek, reményről és vigaszról. Hozzák bár a Megváltó eljövetelének hírét, vagy üzenjenek arról az apróbb, de örömteli esetről, hogy 135 évvel ezelőtt három városból megszületett Budapest. A folytonosság tudata nélkül értelmét veszítené az élet."

 • 02. KeddHOCK FerencErdő

  "A jó kép olyan, mint az igaz és szép szó: lelket simogató, gyógyító, elgondolkodtató."

 • 03. SzerdaKOVÁCS-GOMBOS GáborÚtjelző (Jeremiás 31,21)

  "Állíts magadnak útjelzőket, helyezz el magadnak jelzőoszlopokat! Irányítsd szívedet a kiépített útra — figyelmeztet Jeremiás próféta. Festményeim ilyesféle fénylő útjelzők kívánnak lenni. Küszöbök, átjárók, amelyek megnyitják mindennapi világunk tereit a transzcendens felé. Azt remélem, hogy képeim olyan meditációs objektumként teljesíthetnek szolgálatot, amelyek mindenkori nézőiket saját belső csendjük megtalálásához és azon túl pedig minden létező Teremtőjéhez segítik."

 • 04. CsütörtökMÓZES KatalinPiros születésnap

  "Harangoznak, harangoznak egy kis fiu a kapuban áll és boldogan fütyürész"

  (Kassák Lajos, Utolsó ladik)

 • 05. Péntek (Mikulás előestéje)CSUTA György"...cickafarok, -sárkányfű..."

  "Amikor festek, vagy rajzolok, BESZÉLEK — csak kicsit másképp, ezért, hogy megértsd fanyar hangomat, — nyitott szívvel láss!"

 • 06. Szombat (Mikulás napja)LUZSICZA ÁrpádJáték(ok) XIII

  "Elfogadni tudni a boldog napokat, de az örömteleneket is. Utat választani, de nem a sikerét, hanem a boldogságét. Az úton járni, majd végigmenni, a nagyságot az erénnyel, nem a szerencsével mérni. Egyszerűen boldognak lenni – dísz, ragyogás, külcsín nélkül."

  (Tatiosz, Életművészet)

 • 07. VasárnapBÉKÉS RoziHölgy

  "...semmit nem tudok másoknak kívánni, a túlélésen kívül..."

 • 08. HétfőLÓRÁNT János DemeterVendégmunkás

  "A vendégmunkás reményeim szerint Karácsonyra hazautazik, visz magával ajándékot és elmeséli milyen is az élet ott a távol nyugaton. Karácsony éjszakáján álmodja: jövőre talán már szülőföldjén is megtalálja boldogulását. Ezt kívánom Neki és Mindannyiunknak."

 • 09. KeddÖTVÖS ZoltánBárány

  "Legyen csend, és szeretetben gyújtsunk gyertyát, és a halban ne legyen szálka és a bejgliben se dióhéj, és a gyermekekben ismerjük fel a kis Jézust."

 • 10. SzerdaCSURKA EszterCím nélkül

  "Az alkotás nem ismer kényszert – a művészet szabad."

  (Wassily Kandinsky)

 • 11. Csütörtök PARÓCZI ÁgnesKonstrukció

  "Számomra a képalkotás folyamatának nem egy történet az elindítója, hanem a kép létrehozása, megvalósulása maga a történet."

 • 12. Péntek SÜTŐ RóbertFalak - variáció

  "Ha a falat közvetlen közelről nézzük nem tudjuk, hogy mekkora; illetve nem is lehetünk benne biztosak, hogy az fal."

 • 13. SzombatPÉTERFFY ZsófiaC.N.

  "A természetben ható ok a világlélek, a belőle kiinduló szellem a belső művész, aki az anyagot belülről kifelé, a természet sokféleségéhez alakítja."

  (Giordano Bruno)

 • 14. VasárnapKÓTAI TamásPajzstakaró I.

  "A varázslók szerint egy buborékon belül vagyunk. Ebbe a buborékba kerülünk a születésünk pillanatában. A buborék kezdetben nyitott, aztán elkezd becsukódni, amíg teljesen körül nem zár minket. Ez a buborék az észlelésünk. Egész életünket a buborék belsejében töltjük. És mi mást figyelhetnénk meg a falán, mint a saját visszatükröződésünket?"

  (Carlos Castaneda)

 • 15. HétfőFAZAKAS CsabaAbject-összeroskadt objekt

  "Az őskori látás ismertetőjelei között a legfontosabb az, hogy a látás számára az érzéki világ nem volt határ. A testek, a tárgyak, a dolgok az emberi látás sugarait nem verték vissza, hanem beeresztették; ezzel párhuzamosan természetesen az emberi látás sem volt merő érzéki szem-látás."

  (Hamvas Béla)

 • 16. KeddBUDAY MihályA megállított idő

  "Az álmaimat szívvel tudom megfesteni, az ecset csak eszköz."

 • 17. Szerda KIRÁLY GáborMiami Beach

  "Minden kép alapja egy másik kép."

 • 18. CsütörtökSZÉCHY BeátaCostume textile

  "A textilszál, a fonal, a hinduizmusban Brahmá fonala a világ-tengely jelképe, amelyre minden dolog felfűződik. A buddhizmusban a bölcsesség megfelelője, a teremtés fonala, amely végigfut a szent iratokon is. A görögöknél meg Ariadné fonala, aki ezzel segítette kijutni a labirintusból a később hűtlenné váló szerelmesét Thézeuszt – a textilszál itt a helyes út, az egyetlen jó megoldás jelentésének hordozója. De a fonal az emberi sorsot is jelentheti: az orsóról tekeredő szál az életet, míg a megszakadó a halált szimbolizálja."
  (Wehner Tibor)

 • 19. Péntek SVÁBY LajosFények a szobában

  "A művész tehetsége, érzékenysége teszi életteljessé a jelenben is működő múltat,és eleven korszerűsége örzi meg a jövendőnek a jelent."

 • 20. SzombatCSÍK IstvánTérstruktúra

  "Az élet végső okát nem ismerhetjük; ez persze a művészetre is vonatkozik."

 • 21. VasárnapSZÉKELYI KatiSzilánkok

  "Szereped van, mely csak a tiéd: s ez a szerződésed Istennel. De alkatrész is vagy a világ nagy szerkezetében, nem sokkal több, nem is jelentősebb, mint egy csavar vagy huzal, mely e végtelenül bonyolult gépezetben valamilyen mellékes és alárendelt folyamat egyik segédeszköze."

  (Márai Sándor)

 • 22. HétfőBARÁTH FerencDimenzionális grafika 11.

  "Az igazi szép mindig a kevés, a választékos, a mesterien adagolt. Csak a muvészek tudják olyan biztos ösztönnel, mint a szegények, hogy nem a tömeg adja ki a szépséget, hanem az arány."

  (Márai Sándor)

 • 23. Kedd (Karácsony előestéje)GANCZAUGH MiklósKarácsonyi képeslap

  "Minden karácsonykor újra és újra (tehát örökké) megszületik Jézus, aki meg tud szabadítani, aki meg tud váltani. Hogyan? Kiszabadít önmagunk zártságából amely irreális, bevezet az Ő tágasságába amely reális, és ehhez adja a világot - amit látni kezdünk, és az embereket - akiket szeretni kezdünk. Az ünnepelt ajándékoz meg bennünket!"

 • 24. Szerda (Szenteste napja)SZEMADÁM GyörgyVándor őrangyalokkal

  "Egyedül a fény, mi szüntelenül hull alá az égből, adhat erőt egy fának, hogy hatalmas gyökereit a földbe ássa. A fa valójában az egekbe van belegyökerezve. Egyedül ami az égből jön, hagyhat reális nyomot a földön."

  (Simone Weil)