ADVENT, 2011 • 01. Csütörtök (Megnyító)ZÓRÁD Ernő i.m.Vadászati tilalom

  A rajz minden művészetek között elsőnek árulja el művelőjének karakterét. A fürgén szállongó, friss bukfencet vető, léhán odapazarolt vagy éppen omlatag szenvelgéssel kanyarított vonalak éppúgy bizonyítják a tehetséget, mint ahogy elárulják a modorosságot vagy a szolgai utánzást. A vonal olyan mint egy elszólás...

 • 02. PéntekEGYED LászlóHommage á Degas

  Igyekszem megérteni, hogy az adott képet miért úgy csinálta meg az alkotója, ahogy tette. az eredeti kép inspirál egy (vagy néha több tucat) parafrázis elkészítésére.

 • 03. SzombatTAKÁCS MariA kutya álma

  Sokféle úton haladhatunk a célunk felé, s néha nem árt ha kitérôt teszünk, mégis a legszebb és talán legnehezebb azon maradni amelyiken nem öregszünk tovább.

 • 04. VasárnapAGÓCS ÍriszAdventi medvék

  "Két ember közt a legrövidebb út: egy mosoly"

  (Kodály Zoltán)

 • 05. Hétfő(Mikulás elõestéje)TAKÁCS IldikóMágikus Budapest - éjjel

  A világ telis-tele van csodás dolgokkal, csak szem kell hozzá, hogy meglássuk.

 • 06. Kedd(Mikulás napja)RÓFUSZ KingaÉjszaka

 • 07. SzerdaSZEMETHY OrsolyaHuncut Madonna

  Kedves Emberek! Gondoljatok csak bele, milyen szép ünnep a Karácsony! Kedvesek vagyunk az összes rokonunkkal, kiöltözünk és családi vacsorát rendezünk. Nem vagyunk rasszisták, és irígyek, koncentrálunk arra, ami fontos, félretesszük csúf gondolatainkat, sőt, még a közepesen csúfakat is. Milyen nagyszerű is volna, ha ezt az év maradék háromszázhatvannégy napján is így tennénk. Kívánom tehát, hogy legyen ezentúl virtuálisan minden nap Karácsony, a nem kirakati, hanem igazi szeretet ünnepe!

 • 08. CsütörtökARTNER MargitKerti muzsika

  "A nagy versek korának vége,
  De van még, ami megható:
  A kavicsok csendes zöngése,
  Ahogy visszavonul a tó."


  (William Butler Yeats)

 • 09. PéntekBREZNAY PálA titok

  Élményeim sarkallnak arra, hogy valamilyen formán anyagba örökítsem azokat. A festészet teszi lehetővé számomra mindezt! Fontos számomra az, hogy az anyagot addig alakítsam, műveljem, míg azt az élő-élményt közvetítse, mely engem megragadott. Az élettelen anyag önmagában nem sokat mond. Megmunkálása után azonban, ha életet, érzést, élményt közvetít, az már művészet. Számomra fontos, hogy ne csak kiéljem érzéseimet az anyag által, hanem addig műveljem, fejlesszem míg bárki számára azt közvetítsem amit én éreztem az indíttatásnál!

 • 10. SzombatTAKÁTS MártonPárizsi Metro-Barbés királynő

  Képeimet egyfajta palackpostának szánom mindazok felé, akik a képzőművészet és a társadalom között visszafordíthatatlanul kialakult szakadék ellenére sem vesztették el reményüket azon kortárs ábrázoló-művészet létezésében, amely ellentmondva az aktuális trendeknek, kapcsolódva az európai képzőművészet hagyományaihoz, képes megszólítani a ma emberét.

 • 11. VasárnapFAZAKAS-KOSZTA TiborMi-partie

  "Számunkra a Limbourg fivérek festette miniatúrák művészi és technikai szempontból kétségkívül a mindenkori miniatúrafestészet legszebb és legtökéletesebb alkotásai közül valók."
  (Johannes Itten)

  A "mi-partie" egy extravagáns nemesi ruha,melynek jobb oldala fekete-fehér, a bal pedig vörös. Pol Limbourg, 1410-ben festett "Májusi sétalovaglás" c. miniatúráján látható ilyen ruhában egy ifjú nemes. Ez volt a festményem kiindulási pontja.

 • 12. HétfőMIHÁLYFI MáriaÁtváltozás

 • 13. KeddLEHOCZKY FerencLélek - madarak

  "Az egyetlen igazi tanulás: a lényünkben szunnyadó tudásnak tevékennyé ébresztése."

  (Weöres Sándor)

 • 14. SzerdaROSKÓ GáborOrganic Gardens

 • 15. CsütörtökVÁNYAI MagdolnaLélek-hajó

  Ha ma valaki a klasszikus absztrakt festői gondolkodásmódot ideájának tekinti és ráadásul transzcendens gondolkodású is, az konzervatívnak tekinthető - én vállalom ezt a konzervativizmust.

 • 16. PéntekVIDA GyőzőTélanyó

  A kép semmi vászna,
  futó vonal a ránca,
  innen át, onnan át,
  összetárt a két világ:
  a képzelet tündérjátéka.

 • 17. SzombatLŐRINCZ FerencVirág - lét I-II.

  "A festészet legfőbb színe a szeretet"

  (Marc Chagall)

 • 18. VasárnapSZEMETHY ImreDuo in Deo

  A jászkun-jazig tradíció hatása félreérthetetlenül jelen van abban a kvázi-perspektivikus térszemléletben, amelytől nehéz szabadulni.

 • 19. HétfőHAJÓS HOLLANDA ÉvaÜnnepi csokor

  Szeretném a természet emlékét megőrizni Magamnak és másoknak is, mielőtt tetőtől talpig betonba öltöztetnék.

 • 20. KeddGAÁL JózsefHoldaskönyv -bohócok, garabonciások

  Az adventi időszak a várakozás, böjtölés, elmélkedés időszaka volt. Régi hiedelmek szerint az adventi hajnali mise alatt az ólat, de minden bejárati ajtót be kell zárni, mert ilyenkor rossz szellemek, boszorkányok az ólakba, házakba lopakodnak. Állati külsőt magukra véve elvegyülnek a házi jószágok között. Weöres Sándor és Pásztor Béla játékos Holdaskönyv strófáihoz készített illusztrációk mellé készítettem egy litográfiát, ahol „sűrű indázatban nyüzsgő pirinyó démon-, ember-, állat-alakok” ( Weöres) szerepelnek. Inkább rontáselhárító szerepük van, a régi babonák feloldódnak a játékos rigmusokban. Ez a karneváli hangulat, előrevetíti a karácsonyi betlehemezést, a télbúcsúztató farsangi kavalkádját. Azt a groteszk, vidám, de sokszor szívszorongató mesevilágot, amikor még törpék, koboldok, garabonciások tarkították a régi hiedelemvilágot.

 • 21. SzerdaKUN FruzsinaJóccakát!

  "Ha három lábon gyábokolsz, a kálán pugra nem tudsz menni"

  (Lázár Ervin)

 • 22. CsütörtökSZIKSZAI KárolySoutine átirat

  Chaim SOUTINE

  (1893 Minszk – 1943 Párizs)

 • 23. Péntek(Karácsony elõestéje)TETTAMANTI BélaMikulástól - Luciferig, békében

  "Nem könnyű műfaj a Tettamantié, rajzain nem kell azonnal nevetni, megkívánják a néző együttműködését. Ez a grafikus se külföldi, se hazai mesternek, senkinek sem a követője. Őt sem fogják követni."

  (Részlet Frank János Katalógus előszavából - Dorottya Galéria ,2ooo./)

 • 24. Szombat(Szenteste napja)KERESZTES DóraHáromkirályok

  "Adjonisten, Jézusunk, Jézusunk!
  Három király mi vagyunk.
  Lángos csillag állt felettünk,
  gyalog jöttünk, mert siettünk,
  kis juhocska mondta - biztos
  itt lakik a Jézus Krisztus."


  (József Attila)